You are currently viewing Mire figyelj, ha Kínában szeretnél gyártatni?

Mire figyelj, ha Kínában szeretnél gyártatni?

Akár egyedi terméket szeretnénk gyártatni Kínában, akár nagy mennyiségben értékesített tömegterméket, nagyon fontos a megfelelő gyár kiválasztása, a folyamat ellenőrzése.

A minőségellenőrzéssel foglalkozó cikkünkben már érintettük, hogy a gyártás megfelelő előkészítése a kulcs a hatékony termelésre. Ez pedig a gyár kiválasztásánál kezdődik. Nézzük, mely folyamatokon kell is végigmenni, amíg a termékünk, igényeink számára a legmegfelelőbb termelőt ki tudjuk választani és melyek azok a mérföldkövek, amelyekre különös figyelmet kell majd fordítanunk a későbbiekben.

Gyártó kiválasztása Kínában

A gyártó kiválasztása esetén az alábbi pontokat érdemes ellenőrizni:

  1. Gyárt / gyártott-e olyan terméket, amilyenre nekünk szükségünk lenne?

Itt minden apró specifikációnak nagy jelentősége van. Nem egyszerűen egy lámpagyártót kell megkeresnünk, ha mi fémből és füstüvegből készült csillárokat szeretnénk megrendelni. Fontos, hogy legyenek ilyen típusú termékei, hogy ne csak falikarokat, vagy éjjeli lámpákat készítsen az adott gyár.

2. Ismerjük pontosan a termékünket?

Az előzőből azonnal adódik a második pont. Nagyon pontosan ismernünk kell, hogy mit is szeretnénk. Nem csak nagyjából, vagy körülbelül, hanem egészen pontosan, hiszen így tudunk csak megfelelően szelektálni a gyártók közül.

3. Árak összehasonlítása

Természetesen lehetnek különbségek az árak között a gyártóknál is Kínában, de a nagy kiugrások ugyanazon paraméterek mellett nem igazán indokoltak, így mindig érdemes jónéhány konkurencia árait is megnézni, hogy tisztába legyünk a pontos piaci árakkal.

4. Háttér

Az ár és a megfelelő paraméterű termék alapfeltétel, de ugyanennyire fontos a cég háttere. Milyen a pénzügyi helyzete? Milyen a géppark? Milyen folyamatok szerint dolgoznak? Hogyan viselkedik a menedzsment az alkalmazottakkal? Ezek mind – mind befolyásolhatják a választást. Érdemes személyesen is ellenőrizni ezeket.

5. Kapacitás

A megrendelendő kapacitás is nagyban befolyásolhatja a választott gyártót. Hiszen, ha nagyobb a gyár termelő kapacitása, mint amire szükség van, akkor könnyen lehet, hogy hátrébb sorolja a cég a megrendelést, hiszen nem keres rajta annyit. Ha pedig kisebb a kapacitás, akkor több idő a gyártás, ami szintén késeshez vezethet.

6. Lokáció

Kínában mind a szállítás, mind pedig a minőségellenőrzés szempontjából lényeges lehet, hogy jól megközelíthető legyen a gyár. Optimális eset lehet, ha egy kikötőhöz van közel a gyár, hiszen így a szállítási költségek is mérsékeltebbek.

7. Rugalmasság, ügyfélközpontúság

Az árajánlatok bekérése során jól tesztelhető, hogy mennyire reszponzív és rugalmas az adott cég. Mennyire gyorsan reagálnak az ajánlatkérésre? Mennyire követik azt a sablont, amit mi kérünk? Mennyire hatékonyan válaszolnak egy-egy egyedi kérdésre? Ezekből kiderülhet, hogy a későbbi munka milyen lehet az adott gyártóval.

Ha mindezeken végigverekedtük magunkat és sikerült kiválasztani a megfelelő gyártót még korán sem végeztünk. Hiszen következhet a második fázis, vagyis a gyártás előkészítés.

Gyártás előkészítés Kínában

Ahhoz, hogy a gyártó pontosan azt a terméket tudja előállítani, amire nekünk szükségünk van, nagyon pontos dokumentációra van szüksége. Nézzük, mi is lehet ez.

Az első egyeztetésre egy technikai adatlappal érdemes érkeznünk. Ennek tartalmaznia kell:

  • a termék pontos paramétereit
  • 2d, 3d rajzokat
  • pontosan méretezett adatokat
  • modellszámot
  • anyagmegjelöléseket
  • az eredeti minta adatait
  • ha volt módosítás az eredeti mintán, akkor ezeket is

Ha esetleg ilyennel nem rendelkezünk, akkor van még két megoldás, amikkel megpróbálhatjuk áthidalni a dolgot

a, van esetleg egy eredeti termékünk – amelyet el tudunk vinni megmutatni, hogy ilyet vagy ehhez hasonlót szeretnénk. Ha csak hasonlót, akkor természetesen a fenti technikai adatlaphoz hasonló anyagot kell összeraknunk a módosítási igényeinkről.

b, ha pedig nem rendelkezünk eredeti termékkel sem, akkor megpróbálkozhatunk egy képpel is. Persze ebben az esetben sok zsákutcával és sok-sok ellenőrzéssel kell számolnunk. Egy kép esetén különösen fontos, hogy meghatározzuk miből készüljön pontosan az adott termék, milyen minőségű anyagokat használjon az adott gyártó, azt honnan szerezze be, kell-e certifaction… stb.

Ezek után, ha megvan a kvázi véglegesnek mondható első technikai adatlap, akkor elkezdődhet a prototípus előkészítése, amelyen ellenőrizhetjük, hogy tényleg azt kaptuk-e, amit elképzeltünk és igyekeztünk leegyeztetni.

Fejlesztési folyamat

Kezdődhet a következő fázis a fejlesztési folyamat.

Bár sokszor gondolunk úgy Kínára, mint ami fejlettségben és technikai tudásban Európa mögött van, ez már egy ideje nincs így. Kínában rengeteg dologban előttünk járnak, főként, ami a gyártástechnikát illeti.

A dokumentációk alapján így nem egy kézzelfogható prototípust készítenek el először, hanem egy virtuális 3D modellt. Ha ez megfelelő és visszajelzünk, hogy részünkről a 3D modell fedi, amit elképzeltünk, akkor készítik el csak a kézzel fogható prototípust. Természetesen bármelyik pontban van lehetőség módosítást kérni, a virtuális modellnél, de akár a fizikai terméknél is.

Ha elkészült a véglegesnek vélt termék, akkor ezt szépen csomagolják és egy currier szolgáltatóval elküldik, hogy ellenőrizhessük. Ha szükséges, akkor kérhetünk újabb módosítást, természetesen a megfelelő dokumentációval, hogy későbbiekben is követhető legyen a dolog. Ha azonban megfelelő, akkor ezt kell visszajelezni és indulhat a termelés.

Mire figyelj, ha Kínában szeretnél gyártatni 3

Gyárindulás előtt

Mielőtt teljes sebességen dübörögni kezdene a gyártás még készül egy PP sample, azaz egy Pre Production Sample, hogy még legyen egy végső check az indulás előtt.

Ha a végfelhasználót, ügynökökön keresztül szeretnénk elérni, akkor van még egy fázis, mégpedig a sales minták gyártása. Ezek a sales minták olyan 95%-ban megegyeznek majd a végtermékkel. Ezeket korábban meg tudják kapni az ügynökök, és már előrendeléseket tudnak felvenni a konkrét termékre ezek alapján.

Bár több ízben kiemeltük a folyamat során, de az ismétlés itt sem árt:

Az indulás előtt legyen meg minden dokumentáció. Minden módosítási kérés, minden jóváhagyás. Fotók, 3D modellek. Anyagjelölések. Azaz, minden, ami a termék gyártásához elengedhetetlen. Ha bármilyen hiányosság, probléma adódik  ehhez lehet nyúlni. Így a prototípus megléte után sokszor felesleges adminisztrációs körnek tűnhet a dolog, de tulajdonképpen sokkal több ennél, így frissítése, folyamatos elérhetősége kulcskérdés.

A teljes előkészítési folyamat, ami a gyártást megelőzi lehet 2 hét, de akár 3 hónap is, ez nagyban függ attól, hogy mennyire komplex a termék, mennyire tudja pontosan a megrendelő, hogy mit szeretne, vagy hogy mennyire vannak meg a pontos technikai dokumentációi a termékről.

Ha mindezeken túl vagyunk ‘már’ indulhat is a gyártás.

Természetesen a gyártás indulás nem azt jelenti, hogy elengedhetjük a termékünk kezét. Időszakosan érdemes bekérni részdarabokat, amelyeket fizikailag meg tudunk vizsgálni. A gyári alkalmazottak is tudnak ebben segíteni, de időként érdemes személyesen is utánanézni.

A termelés megkezdésekkor a gyártó cég készít egy gyártási ütemtervet, amelyen látszik, hogy egyes részdarabok mikor készülnek el, milyen alapanyag mennyiségre van szüksége, mely gépek beállítása mennyi időt vesz igénybe stb. Ezt a gyártási ütemtervet nézzük át közösen, mi akik a szállítást szervezzük a gyártás alatt, hogy ez a kettő minél jobban tudjon passzolni egymáshoz, és kevés holtidő legyen a dologban.

Bár magad is végiglépkedhetsz a fent felsorolt folyamat fázisain, de ha bárhol elakadnál, akkor mi is nagyon szívesen segítünk. Tudjuk hol vannak a buktatók a folyamatban, 12 év alatt megtanultuk, melyek azok az apróságok, amelyek alapján egy gyártót érdemes inkább elengedni még akkor is ha ő adott a legjobb árat. Ismerjük, hogy milyen problémák merülhetnek fel a technikai adatlap összeállítása során. Keress minket bizalommal!

Facebook
E-mail
Print
WhatsApp