You are currently viewing Bútort Kínából?

Bútort Kínából?

Azt szerintem mindannyian könnyen el tudjuk képzelni, ahogy egy telefontok elhagyja a ‘kis’ konténerében az egyik kínai kikötőt és elindul Európa felé. Nem nagy ügy. Azonban egy bútor már annál nagyobb. Már csak a mérete miatt is… És nem utolsósorban az ára miatt.

Egy lakás, iroda berendezése során a bútorok igencsak szignifikáns költséget tudnak kitenni, ha pedig esetleg valami különlegesre és extrán jó minőségre vágyunk, akkor még többet. Így az, hogy ezen a költségen tudunk-e fogni ‘egy keveset’ igencsak nem elhanyagolható szempont. Erre pedig nincs jobb megoldás, mint a globális kereskedelem, hiszen ekkor gyönyörűen kihasználhatóak a méretgazdaságosság adta előnyök (azaz, ha egy vállalat minél többet állít elő egy termékből, annál kisebb lesz az átlagköltsége (legalább is egy elég nagy mennyiségig).

Márpedig Kína ebben igazán profi. Gyakorlatilag több, mint 15 éve Kína vette át a világ legnagyobb bútor exportőrének szerepét. Természetesen, ez nem csak saját termékek gyártását jelenti, hanem rengeteg amerikai, spanyol, vagy akár olasz bútor desginer cég gyártatja Kínában a bútorait. (Erről persze legtöbben mélyen hallgatnak).

Egy kis érdekesség:

Kínában mindennek megvan a helye… ha bútor beszerzés a célod és ehhez keresel beszállítókat vagy gyárat, akkor Foshan városába érdemes ellátogatnod. Óriási bútorplázákban válogathatsz stílustól függően.

A kedvezőbb bútorár nem kérdés. Ami kérdés szokott még lenni a kínai árukkal kapcsolatban az nem más, mint a minőség…

Az az érdekes, hogy az itt gyártott bútoroknál az asztalos munka során igyekeznek kerülni a szögek, a ragasztás, csavarozás használatát és helyette olyan hagyományos módszereket alkalmaznak, amelyek sokkal strapabíróbbá teszi ezeket a bútorokat. Vannak olyan gyártók, akik ezt olyan professzionális módon űzik, hogy egy laikusnak úgy tűnhet, hogy egy asztal egyetlen fából lett kifaragva.

A fentiek alapján így mondhatjuk, hogy bizony akadnak jó példák a minőségre is.

Most felmerülhet a kérdés, hogy ha jó áron van, és jó a minősége is, akkor miért is nem rendel mindenki onnan. A válasz nagyon egyszerű: mégpedig az, hogy sajnos nem olyan egyszerű a folyamat. Hiszen meg kell találni azt a gyártót, aki azt tudja gyártani, és olyan áron és persze olyan minősében, ami nekünk kell, ha ez megvan el kell intézni a papírokat, le kell szervezni a szállítást, meg kell oldani a logisztikát, kell hozzá tőke, stb…

De nézzük szép sorjában, hogy mik azok a dolgok, amelyek fontosak lehetnek bútorimport szempontjából:

1. Nem a bútor a lényeg, hanem a gyártó!

Sokszor jön kérdésként felénk, hogy ‘szeretnének néhány kanapét venni, és nyitni egy ilyen webshopot, tudtok esetleg valami jó bútor nagykereskedést ajánlani’? És ez az első hiba, amire érdemes figyelni.

Egy nagykereskedésnél sokkal alacsonyabb mennyiségi darabszámokkal lehet indulni (egyes esetekben 1-1 mintadarabbal), ami vonzóvá teszi ezt a lehetőséget. Azonban a kereskedők sokszor nem tudják vállalni azokat a előírásokat, amelyek szükségesek egy Európai, vagy Amerikai piacon. Ha pedig baj van, akkor nincs profit ösztönzőjük arra, hogy megoldják ezeket a helyzeteket.

A másik fontos dolog, amely szintén a gyártók felé hajtja a malmot, hogy ott dől el, ha nem is minden, de sok minden. A gyártót meg lehet nézni – be lehet menni, végignézni a gépparkot, egyeztetni a menedzsmenttel, megnézni a vállalati kultúrát, belesni a mindennapokba és ebből rengeteg minden kiderül a bútorgyártás minőségére, eladhatóságára vonatkozóan.

2. Hogyan válassz megfelelő bútorgyártót?

Ismeritek a mondást, az akinek mindenki a célcsoportja, annak tulajdonképpen nincs is célcsoportja.

A bútorgyártásban is igaz ez a mondás. Azaz fontos, hogy az adott gyártó szakosodjon. Kanapét szeretnél venni? Keress kanapé gyárat! Matracot szeretnél, akkor matrackészítőt keress!

A szakosodott gyártóknak arra a típusú termékre pl.: kanapéra van kialakítva az egész géppark. Olyan gyártósorok vannak, amely a kanapé egyes részeit állítja elő. Olyan beszállítói bázisuk van – pl.: rugósok, bútortextilesek. Olyanok a szállítási folyamataik is, hisz más kell a székek szállításához és más a kanapékhoz.

A teljesség igénye nélkül vannak:

3. Milyen minőségi követelmények vannak?

Az alkalmazandó anyagszabályozás, például az Európai Unió REACH-előírásainak betartása egyes piacokon kötelező.

(REACH: A REACH előírásai a vegyi anyagok bármely előfordulása – önmaguk, keverékek, vagy árucikkek – esetén a gyártásra, értékesítésre és a felhasználásra alkalmazandók.)

Sajnos sok gyár, vagy a gyárba beszállító alvállalkozók nem rendelkeznek REACH megfelelőségi tesztekkel, így kulcskérdés, hogy olyan gyártót találunk, aki megfelel ezeknek, mert egy új termék engedélyeztetése a rendszeren keresztül igen hosszadalmas folyamat tud lenni (már csak a sok alvállalkozó miatt is).

4. Milyen mennyiséget érdemes rendelni?

A gyártók minden esetben meghatározzák a minimum rendelési mennyiséget (MOQ – minimum order quantity), így attól eltérni nem igazán lehet. Ha nem közvetlenül a gyártól rendelünk, akkor lehet hogy alacsonyabb mennyiséget is tudunk, de mint az elején írtuk ez jár kockázatokkal.

Természetesen a szállításra is nagy mértékben kihat a vásárolt mennyiség. Korábbi cikkünkben már írtunk arról , hogy tengerentúli szállítmányozás esetén milyen opciók vannak a szállításra. A dolog itt annyiban lehet érdekes, hogy a legtöbb esetben a tengeri szállítmányozás a javallott a termékek mérete/ súlya miatt. Természetesen választhatunk FCL / vagy LCL konténert is, attól is függően, hogy az adott gyártó milyen minimális vásárolandó mennyiséget ír elő az adott termékből.

5. Fontos a minőségirányítási rendszer megléte?

A gyártók egy kisebb része már bevezettet minőségirányítási rendszert, mint pl.: ISO 9001, amely a minőségi problémák megelőzésére és nyomon követésére szolgál. Azonban csak kis részük. Mivel ez egy komoly rendszer, komoly elvárásokkal, szabályokkal így viszonylag kevés beszállító rendelkezik még csak vele, főként, hogy a gyárak egy része csak a kínai piacra állít elő termékeket, és nem a fejlett piacokra.

Ha fontos az üzlet szempontjából, hogy a beszállító rendelkezzen ilyen minőségirányítási rendszerrel, akkor számolnunk kell az ebből kifolyó többletköltségekkel is.

6. Hol tudod megnézni a bútorkínálatot?

Majd minden gyár rendelkezik egy offline, vagy online katalógussal, amelyben végiglapozva láthatjuk milyen termékek, milyen áron, milyen minimális mennyiséggel érhetők el. Azonban egyrészt, ahogyan korábban is írtuk a bútor minőségellenőrzése és a hosszú távú kapcsolatok kialakítása miatt érdemes lehet elmenni fizikailag is a gyárba és megnézni, hogyan is zajlik a gyártási folyamat. Természetesen ott sokszor a kínálat csak egy részét látjuk, vagy csak részeket a termékből.

Azonban a legtöbb gyárnak van bemutató terme (Showroom), amelyben kiállítja az összes elérhető termékét. Sokszor jóval többet, mint amiket a katalógusokba bemutat. Ennek két oka is van, az egyik, hogy így védi magát a konkurenciától, másrészt szeretik személyesen építeni a bizalmat, így ha valaki érdeklődik a termékek iránt, akkor őket szívesen körbevezetik és megmutatják az összes terméket, de fontos számukra, hogy legyen egyfajta elköteleződés köztük és a megrendelő, érdeklődő között.

Ha gyárlátogatásra mész, íme egy lista, melyek azok a dolgok, amelyekre érdemes figyelni:

Termékkel kapcsolatos kérdések:

Amit pedig még fontos lehet ellenőrizni a termékekkel kapcsolatban, azok a következők lehetnek:

bútor 2

A fentiek alapján bizony látható, hogy nem kevés szempontot érdemes figyelembe venni egy-egy gyártó kiválasztása során. 

A minőségi-ügyi követelményektől kezdve a gyárban tapasztalt munkavégzésen keresztül a raktári készletig rengeteg olyan döntési pont, és kérdés van, amelyek sok-sok zsákutcát tudnak jelenteni, ha valaki nem annyira járatos ezen a terepen.

Természetesen van lehetőség önállóan behozni bútorokat Kínából, de azt gondoljuk, hogy ahhoz hogy egy hosszútávú nyereséges gyártó-megrendelői kapcsolatot ki lehessen alakítani sok-sok puzzledarabnak kell a helyén lennie. Mi ebben tudunk segíteni. 

Fel tudjuk kutatni azokat a gyártókat, akik az ügyfél igényeinek megfelelnek, és természetesen folyamatosan monitorozni tudjuk az előállítást, a csomagolást, a szállítást. Így a zsákutcák és ezáltal a felesleges idő/ energia ráfordítások nagy mértékben csökkenni tudnak.

Facebook
E-mail
Print
WhatsApp